Att vårda ditt silversmycke: En guide till rengöring och underhåll

Äkta silversmycken är inte bara vackra att se på, de är också en del av ens personliga stil. För att bevara deras glans och skönhet är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. I denna artikel kommer vi utforska hur du tar hand om ditt silversmycke för att undvika att det når stadiet där det behöver rengöras, och om det trots allt händer, hur du kan rengöra det på bästa sätt.


Förebyggande vård: Så undviker du att behöva rengöra

Att undvika att dina äkta silversmycken når en punkt där de behöver rengöras är enklare än du tror. Här är några tips för att bevara deras skönhet:

 1. Bär smyckena med omsorg:

Undvik att bära dina silversmycken när du utför tunga arbetsuppgifter eller när du tränar. Silvret är mjukt och kan repas eller deformeras om det utsätts för överdriven kraft.

 1. Förvara smyckena korrekt:

Förvara dina silversmycken i en torr och mörk plats, helst i en lufttät förpackning för att förhindra kontakt med luft och fukt, vilket kan orsaka oxidering.

 1. Ta av smyckena när du sover eller duschar:

Undvik att utsätta dina silversmycken för fukt och kemikalier som finns i parfymer och hudvårdsprodukter.


Kan äkta sterlingsilver rosta?

Äkta sterlingsilver oxiderar över tid, men det rostar inte som järn. Oxidationen kan ge smyckena en mörkare nyans eller en patina som många tycker om. Detta är en naturlig process och kan bidra till att ge silvret en vacker mörkare ton. Men om du föredrar det blanka utseendet, är regelbunden rengöring viktig.

Oxidering är en kemisk process där silver reagerar med syre och andra ämnen i luften. Denna reaktion bildar ett tunt lager av silveroxid på ytan av metallen. Det är denna oxidation som kan ge silver en mörkare nyans över tiden. Oxidering är en naturlig företeelse och påverkar inte silvrets struktur, men det kan påverka dess yttre utseende. För dem som föredrar det ursprungliga, blanka utseendet på sina silversmycken är regelbunden rengöring avgörande för att avlägsna det bildade oxidskiktet.

Rengöring av äkta silversmycken

Om ditt silversmycke trots allt har förlorat sin glans och blivit mörkare, oroa dig inte – det finns flera sätt att återställa silvret på. Nedan listar vi de vanligaste sätten att gå tillväga beroende på vad du har för redskap till hands.

Rengöring med silverputs
Häll på en klick av silverputset på en mjuk trasa eller putsduk och gnugga medlet sakta på smycket. Se till att inte gnugga fram och tillbaka eller i cirklar för att förhindra repor och oönskade mönster. 

Rengöring med diskmedel
Om du inte har någon silverputs kan du istället använda dig utav vanligt diskmedel och vatten. 

Det du vill göra i det fallet är: 

 1. Löddra ihop blandningen av diskmedel och vatten i en skål. 
 2. Lägg in smycket i skålen i 5-10 minuter.
 3. Ta ut smycket och borsta smycket försiktigt med en mjuk borste. En tandborste funkar ofta bra för att komma åt lättare.
 4. Skölj av smycket med rent vatten och torka av med en mjuk handduk.

Rengöring med bikarbonat/bakpulver 
OBS: Använd dig inte av denna metod om ditt smycke är dekorerat med stenar.

Ett annat känt knep för att tvätta silver är att använda bikarbonat eller bakpulver med kokande vatten. 

 1. Lägg aluminiumfolie i botten på en skål
 2. Placera smycket på foliet och strö över bikarbonat eller bakpulver.
 3. Häll sedan på kokande vatten och låt smycket ligga i några minuter.
 4. Använd dig av en tång för att lyfta ur silvret, alternativt vänta tills vattnet har svalnat och plocka sedan upp ditt smycke.
 5. Skölj av med vanligt rent vatten och torka av med mjuk handduk.

Genom att följa dessa enkla tips för förebyggande vård och rengöring kan du njuta av dina äkta silversmycken i många år framöver. Ett regelbundet underhållsprogram kommer inte bara att hålla dina smycken i toppskick utan också bevara deras värde över tid!

Back to blog